Fruitige samenwerking tussen duurzame partners Recupwood en De Wroeter

Fruitkisten ontmantelen? Dat is een kolfje naar de hand van het enthousiaste team van De Wroeter. Het Limburgse Maatwerkbedrijf en Opleidingscentrum biedt zinvolle arbeid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lokale verankering en een korte, circulaire keten staan hierbij centraal. Kernwaarden die ook nauw aansluiten bij de filosofie van Recupwood. Een voorbestemde match?


Diverse achtergronden

De Wroeter creëert sociale tewerkstelling voor mensen die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. “Een heel diverse groep”, legt Katrien Kellens uit. Als afdelingshoofd Tuin en Maakwerk staat ze in voor de landbouwactiviteiten en enclavewerking van De Wroeter. “Personen met een vluchtelingenstatuut, met een verslavingsproblematiek, met psychische stoornissen … maar net zo goed mensen die kampen met een burn-out. Iedereen heeft zijn eigen verhaal hier.”

Het team van de biolandbouw bestaat uit een veertigtal medewerkers. “Die proberen we allemaal een vast contract te geven. Zo kunnen ze ook in andere levensdomeinen stappen zetten, zoals bij het huren van een woonst of het aankopen van een auto.” Al is dat in de biolandbouw geen vanzelfsprekendheid. “De sector is heel seizoensgebonden. In de winter staan onze buitenactiviteiten op een laag pitje. Toch stellen wij onze mensen een heel jaar door tewerk. Dan moet je op zoek gaan naar andere opdrachten die de landbouw kunnen aanvullen.”


Een tweede leven voor hout

Het ontmantelen en recycleren van houten fruitkisten bleek de ideale aanvulling. “Normaal gaan we met onze maakwerkafdeling ter plaatse bij bedrijven om specifieke taken uit te voeren. Het prettige aan de samenwerking met Recupwood is dat we alles in huis kunnen doen, op momenten dat het rustiger is in de tuin.” 

Hoe gaat het team te werk? “Onze medewerkers zagen de zijkanten van de fruitkisten eraf en sorteren naargelang de kwaliteit van het hout. Hetzelfde geldt voor de bodemplaat. Wat overblijft gaat richting de brandhoutstapel. Ook dat hout verkopen we verder aan particulieren. Maar het blijft niet enkel bij fruitkisten. We hebben van Recupwood een hoop paletten uit Nieuw-Zeeland binnengekregen om te ontmantelen. Zolang zij het hout kunnen recupereren doen wij ons ding. En dat doen we met plezier.”

Perfecte match

De samenwerking, die begin dit jaar van start ging, groeit dan ook gestaag. “Ik ben er zeker van dat er nog meer projecten volgen. Wim (Martens, zaakvoerder Recupwood) is een heel creatieve ondernemer. We gaan voortdurend op zoek naar opportuniteiten om nog meer voor elkaar te betekenen. Zolang Wim ergens een lot hout op de kop kan tikken kan ie bij ons terecht.”

Duurzaamheid en circulariteit dragen ze bij De Wroeter alvast hoog in het vaandel. “We zoeken specifiek naar bedrijven die inzetten op duurzaamheid in al haar aspecten: sociale duurzaamheid, korte keten, circulariteit, biodiversiteit … Onze lijst met criteria is lang, maar zo zijn we ook zeker dat we met de juiste partij in zee gaan. Recupwood was op dat vlak de perfecte match”, besluit Katrien.


Meer weten over hoe Recupwood het hout van fruitkisten een tweede leven geeft? Lees er alles over.