Steenschotten uit naaldhout of azobé: wat is het verschil?

Als online specialist in circulair hout zijn we grote fan van authentieke steenschotten. Ze zijn mooi, duurzaam, sterk en waterbestendig. De toepassingen zijn dan ook oneindig, van terrasvloer en tafelblad tot grondkering en (paarden)stallen. Maar wat is nu het verschil tussen steenschotten uit naaldhout en azobé? En vanwaar komen steenschotten? Wij leggen het je hieronder uit.

Wat zijn steenschotten?
Steenschotten vinden hun oorsprong in ambachtelijke steenfabrieken. Na het bakken schuift men de stenen op de steenschotten zodat ze daarop kunnen afkoelen en uitharden. De warmte en wrijving van de stenen geven een prachtig verweerde look aan de steenschotten. En niet onbelangrijk: doordat steenschotten gebruikt worden om zware stenen op te stapelen, zijn ze enorm stevig. Kortom: steenschotten zijn duurzaam, sterk, waterbestendig en uniek. Ideaal als karaktervol recuperatiemateriaal om als doe-het-zelver mee aan de slag te gaan voor binnen-  en buitentoepassingen!

Levensduur van steenschotten
Er bestaan twee soorten steenschotten: naaldhouten (Douglas, Lariks of Vuren) en aozbé. Steenschotten uit Europees naaldhout hebben een levensduur van 10 à 15 jaar en zijn goedkoper dan die uit azobé. Bovendien dragen onze naaldhouten steenschotten het officiële FSC-certificaat, wat aangeeft dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt. Azobé is dan weer een tropisch hardhout dat 30 à 40 jaar meegaat. 


Alle soorten steenschotten zijn supersterk
Qua stevigheid zit je met elk soort steenschot goed. Azobé kan meer impact verdragen dan naaldhout, maar dat wordt gecompenseerd doordat naaldhouten steenschotten dikker zijn dan azobé steenschotten. Beide soorten steenschotten blinken dus uit op het vlak van stevigheid, waardoor ze perfect zijn voor o.a. het bekleden van paardenstallen en de aanleg van terrassen. 


Naaldhouten steenschotten zijn kleiner dan azobé steenschotten
Misschien kan dit wel de doorslag geven in jouw keuze tussen naaldhouten en azobé steenschotten. Een steenschot uit naaldhout meet 140 x 75 x 5,5 cm en weegt ongeveer 20 kilo. Een steenschot uit azobé meet 140 x 110 x 4,5 cm en weegt 60 à 70 kilo. Aan de jou de keuze wat jij het mooiste en/of handigste vindt. 


Tip voor een extra lange levensduur van je steenschotten
Ben je van plan om een terras of vlonder aan te leggen met steenschotten? Zorg dan voor een goede afwatering en ventilatie. Zo blijven je gerecupereerde steenschotten nog langer mooi en haal je het maximum uit jouw upcycling-project. Nog steeds aan het twijfelen tussen azobé en naaldhout? Check hier onze blog met 5 troeven van steenschotten uit azobé. 


Praktisch
Als online specialist voor recuperatiehout biedt Recuphout hoogwaardige gerecycleerde steenschotten aan. De belangrijkste weetjes:

Naaldhouten steenschotten:
- Een steenschot uit naaldhout meet 140 x 75 x 5,5 cm.
- Gewicht van 1 plaat uit naaldhout: ca. 20 kg.
- Onze naaldhouten steenschotten dragen het officiële FSC-label.
-Je kan ze hier per stuk bestellen.

Azobé steenschotten:
- Een steenschot in Azobé hardhout meet 140 x 110 x 4,5 cm.
- Gewicht van 1 Azobé plaat: 60 à 70 kg.
-Je kan ze hier per stuk bestellen.